Téma: Silmarillion [vložil(a) Fëanáro Curufinwë]

ikonka
Předmět: RE(20):[RE:[Silmarillion]] | [974]
Vložil(a): Kaoru, dne 26.03.04 v 19:51 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Ja bych spíš nabídl jestli si nechceš pučit něco ty z knížek které jsi pravděpodobně nečetl mám mrtě Zeměplochy a Dimantový trůn + následující díly od Edingse ,doporučuju.
ikonka
Předmět: RE(19):[RE:[Silmarillion]] | [967]
Vložil(a): Zutt, dne 26.03.04 v 14:00 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
4Kiros Pravdu díš :))))
4Aragorn Když jsme u toho nechceš mi nějakou knihu pujčit??????????:)))
ikonka
Předmět: RE(18):[RE:[Silmarillion]] | [783]
Vložil(a): Kaoru, dne 08.03.04 v 20:55 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Zutt a koupit si knížku? Ne on radši do všech okolo bude hučet ať si ji koupí a potom mu ji pujčí nemám pravdu?
ikonka
Předmět: RE(17):[RE:[Silmarillion]] | [781]
Vložil(a): Aragorn II_Elessar, dne 08.03.04 v 18:04 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Zutt: Tak s trpošema je právě dycky největší sranda :o) Když chceš Narrenturm, tak si ho kup, ne? :-D

Na seriálu ten nízký rozpočet opravdu vidět je, a to nejhorší ještě nepřišlo. Jelikož jsem viděl film, můžete mi věřit. Efekty jsou děsné. Nicméně potěší místy docela pěkná choreografie při soubojích, které jsou sice i tak NA MÍÍÍÍÍÍLE vzdáleny zaklínačskému šermířskému "tanci," ale i tak se na masakr v Blavikenu moc pěkně kouká. :o) (žádné takové těžkopádnosti jako souboj v brnění v druhém dílu. To byl děs :-D)

Terka: Pokud mamince nevadí trošku hrubozrnnější humor a vpravdě naturalisticky pojaté líčení soubojů, asi není co řešit. Ne nadarmo je Sapek mnohými považován za Tolkienova "nástupce"...
ikonka
Předmět: RE(17):[RE:[Silmarillion]] | [776]
Vložil(a): TERKA:_, dne 08.03.04 v 13:02 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Moje maminka ten seroš žere:). Strašně se jí to líbí. Tak já jí řeknu, ať si to i přečte,ju? Já na to většinou nekoukám, páč jsem moc unavená, ale přišlo mi to ...hm...zvláštní:)
ikonka
Předmět: RE(16):[RE:[Silmarillion]] | [767]
Vložil(a): Zutt, dne 05.03.04 v 14:05 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Zaklínač je super.Sapkowského fakt žeru:)))
Jediné co mě trochu vadí je, že trpaslíci mluví valašským dialektem(Yarpen Zigrin).Ale i tak se serie o zaklínači dostala do mého top ten seznamu knížek, co jsem četl:)) Mimochodem nemáte někdo Nerenturm????? Fakt rád bych si ho od někoho pujčil:)))
K tomu serialu:))
Není to až zas tak špatné i když hodnotit bych ho měl až uvidím všechny díly.
nicméně jde vidět že se nejedná o žádný velkorozpočtový projekt takže se velkolepých bitev jako v Lotrovi asi nedočkáme:))
ikonka
Předmět: RE(15):[RE:[Silmarillion]] | [759]
Vložil(a): Aragorn II_Elessar, dne 01.03.04 v 22:14 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Tak se to téma nakonec přecejen neudrželo... Ale jsou diskuzní fóra, kde se kecá pořád o tom daném tématu... A OT bývají někdy dokonce mazána :o)

Nicméně jsme nakousli fantasy.... Co Sapkowski a jeho Zaklínač? Četli jste, čtete, chystáte se? Mimochodem teďka každé (když není fotbal) úterý běží na Dvojce třináctidílný seriál, který každopádně nečtenáře spíš odradí, než přitáhne :o/, Přesto se na něj ovšem dívám a nahrávám si ho (koneckonců mi tak špatný nepřijde... mrkněte třeba na novácké telenovely).
ikonka
Předmět: RE(15):[RE:[Silmarillion]] | [741]
Vložil(a): TERKA:_, dne 01.03.04 v 13:38 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Je pravda, že od Terryho jsem toho moc nečetla, ale když už něco, tak mě to uchvátilo a bylo to přímo božské. Momentálně nemám čas na čtení tak mi asi moje předsevzetí přečíst od něj co nejvíc věcí bude ještě chvilku trvat:). Co na tohle téma říká oookeeek? Hm?
ikonka
Předmět: RE(14):[RE:[Silmarillion]] | [690]
Vložil(a): Kaoru, dne 20.02.04 v 20:30 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Nene pixie to nejsou jsou to nejkrásnější a nejmoudřejší tvorové na Zeměploše. Bohužel také nejprohnanější a nejzlejší víc v Dámy a Pánové.
ikonka
Předmět: RE(13):[RE:[Silmarillion]] | [688]
Vložil(a): Aragorn II_Elessar, dne 20.02.04 v 20:18 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Od Pratchetta jsem zatím nic nečetl. Ale nebudou to takové ty pynie, či jak se tomu říká? Prostě miniaturní mršky s křidýlkama? Asi ne, co? :-D
ikonka
Předmět: RE(12):[RE:[Silmarillion]] | [686]
Vložil(a): Kaoru, dne 20.02.04 v 19:22 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Takhle mě se nelíbí jak se chovají ale ta představa elfů. Btw: Víš jací elfové žijou na zeměploše?
ikonka
Předmět: RE(11):[RE:[Silmarillion]] | [685]
Vložil(a): Aragorn II_Elessar, dne 20.02.04 v 15:23 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Elové jsou prostě takoví, jaké je chtěl Ilúvatar mít :o) IMHO rozhodně nejsou nijak extra dokonalí, působí docela normálně. A spousta elfských "ras" je SKORO barbarských... Teda... To už jen v porovnání s Noldor a Sindar a elfky, kteří zůstali ve Valinoru. Takoví Avari trávili život v přírodě, jako lovci. Roztroušené skupinky. Samozřejmě, že oplývali jistě nezměrnou moudrostí, ale... ale. :o)

Vemte si, že téměř všichni elfové, vyrázněji se projevující v Quentě (samozřejmě se svými zástupy), žili pěkně dlouho bok po boku s Ainur ve Valinoru. To muselo zanechat pozitivní následky. Tak pozitivní, až se to vám škarohlídům může jevit nepřirozené :o)

Zutt: Inu, neřekl bych, že čarodějové byli "Tolkínovi" oblíbenci. Co tě k tomu vede? Ze všech pěti (Curumo - Saruman, Olórin - Gandalf, Aiwendil - Radagast + Pallando a Alatar, tzv. "Modří čarodějové"), kteří byli do Středozemě vysláni se jednak ví jen o třech (Saruman, Gandalf, Radagast), druhak se jen dva projevili za Války o Prsten výrazněji (Saruman a Gandalf) no a za třetí - jeden z nich byl de facto záporák :o)

Kaoru: Tak třeba mně se zas nelíbí Sapkovi elfové :o)
ikonka
Předmět: RE(10):[RE:[Silmarillion]] | [681]
Vložil(a): Kaoru, dne 20.02.04 v 14:58 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Mýlíš se na tvoru který je nesmrtelný se dá najít jen spoustu chyb čím je starší tím většinou více. A pokud vím byli to trpaslíci které měl Tolkien v oblibě .
4 Zutt: Jo a ještě jednu věc trpaslívi se nemusí schovávat za bukem jako tvý elfové!
ikonka
Předmět: RE(9):[RE:[Silmarillion]] | [677]
Vložil(a): Zutt, dne 20.02.04 v 14:40 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Možná že nemáš rád elfy protože ti ty tvoje trpaslíky vždycky rozstřílí a rozsekají na maďeru:))))))))
A teď vážně je všeobecně známo že vznešení elfové a čarodějové jsou Tolkienovo miláčci- téměř dokonalí.Ono se taky dost těžko může najít nějaká chyba na tvoru který je nesmrtelný.
Zatímco trpaslíci jsou spíše takovým vyobrazením úspěšného kapitalisty myslí jenom na sebe.Ovšem dnes už existuje tolik různých vyobrazení trpaslického plemene.... takže si můžeš najít nějaké pro tebe přijatelnější vyobrazení.:)))
ikonka
Předmět: RE(8):[RE:[Silmarillion]] | [663]
Vložil(a): Kaoru, dne 18.02.04 v 20:10 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
No asi tak v tom případě by to bylo možné s tím prstenem.
Trpaslíci se mi zdají popisovaní záporně proto ,že kdybych jejich vzor chvání vstáhnul na lidi tak jsou to ti co se řídí tradicemi a starými pořádky nedůvěřivý k novým věcem. Jejich protipölem jsou elfové kteří (opět vzáthnuto na lidi) si umí užívat života na mejetku jim moc nezáleží. Možná že nemají tak dokonalé stavby a zářivé šperky ale vůbec je to neštve. Proto jsou tu elfové ti "správní" ikdyž mají nějáké mouchy. Ale mě osobně se na elfech zdá něco "špatně" nevím co ale vždycky si říkám že takhle by to nešlo.
Je mi proto milejší představa elfů od Sapkowskeho.
ikonka
Předmět: RE(7):[RE:[Silmarillion]] | [662]
Vložil(a): Aragorn II_Elessar, dne 18.02.04 v 16:21 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Já bych to až tak afektovaně neviděl. Mám pocit, že ti trpaslíci o kterých mluvíš, kde bylo vyloženě popisováno, že "kopali příliš hluboko a chamtivě" (Morie) a podobně, byly případy negativního působení Prstenů Moci... říká se totiž, že trpaslíky bylo těžké (nemožné?) ovládnout a že cizí nadvládu nesnesli, tudíž negativní vliv Prstenů se projevil chamtivostí a slepou hrabivostí.

IMHO jsou většinou popisováni spíš tak neutrálně. Takové to "oplývali mnohou moudrostí a vynikali láskou k řemeslům" apod.
ikonka
Předmět: RE(6):[RE:[Silmarillion]] | [661]
Vložil(a): Kaoru, dne 18.02.04 v 15:22 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
No mě se zdá ,že Tolkienovští trpaslíci nejsou takoví jak je Tolkien popisuje všeobecně.
Protože pak jsou prakticky všichni trpaslíci v Hobitovi a Pánovi prstenů výjimky. Protože (možná je to můj subjktivní názor) Tolkien při všeobecné popisu přisuzuje Trpaslíkům záporné vlasnosti (chamtivý - neustále toužící po bohatství, více méně hloupí, pasivní, kopali příliš hluboko...) ale když pak popisuje trapaslíka je dobrosrdečný statečný a dokáže dobře poradit... takže asi tak.
ikonka
Předmět: RE(5):[RE:[Silmarillion]] | [657]
Vložil(a): Aragorn II_Elessar, dne 14.02.04 v 15:17 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Kaoru: Ostatně sám vidíš, že tohle není nic víc než rádobyznalecké žvatláním, přičemž v každém odstavci píšu skoro to samé :-D
ikonka
Předmět: RE(4):[RE:[Silmarillion]] | [656]
Vložil(a): Aragorn II_Elessar, dne 14.02.04 v 15:13 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Je fakt, že do dění prvních věků skutečně prakticky vůbec nezasahují, vlastně jen obchodovali s Beleriandem. Ale proč? No... těžko říct něco jiného, než že si takovou cestu vyvolili. Tak jako Aulë i trpaslíci chovali lásku k řemeslům a tak povětšinou trávili čas ve svých sídlech pod horami a kutali. Říká to i Elrond ve Společenstvu (teď ovšem mluvím o filmu) - "Schovávají se ve svých horách, hledají poklady a o potíže ostatních se nezajímají." (volná interpretace)

Ber jak ber, musíš uznat, že do středu dění se pár pajzlíků z Nogrodu dostalo. Když pro sindarského krále Elu Thingola vyrobili Nauglamír (ve kterém byl Silmaril) a pak ho odmítli vydat a Thingola zabili. I to vlastně byl jeden z počátků pozdějšího rozbití Beleriandu :o). To je docela důležitý výstup, ne? :o)

Jinak, píšeš, že povstali ve stejnou dobu jako Elfové, coŽ by jim vlastně mělo nějaká příběhová "privilegia" udělit, ale vem si taky, že jejich "zrození" nebylo popisováno zrovna jako přelomový okamžik. ;o)

Takže asi tak, pokud se ptáš proč se o nich moc nemluví, říkám, že to bude tím, že do dění moc nezasahují. Pokud se ovšem ptáš, proč si to tak vybral Tolkien..... nevím :-D

Jinak já už si pamatuju taky žalostně málo, takže pokud se tu bude debatovat, tak bych to viděl spíše jen na úroveň hodně laickou (já to četl naposled asi před dvěma lety :o( ) a ostatně, proč to tu nevztáhnout na Tolkienovo dílo jako takové... Vzít to i s Pánem prstenů a Hobitem a koneckonců i s filmy...
ikonka
Předmět: RE(3):[RE:[Silmarillion]] | [654]
Vložil(a): Kaoru, dne 14.02.04 v 07:08 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
4 Aragorn: Na tvůj dotataz ti neodpovím protože Silmarilion jsem četl hooodně dávno ale rád bych se zeptal na něco já tebe: V Silmarilionu se mi zdá že je toho strašně málo o trpaslících když se podíváš kolik místa se věnuje elfům lidem a jiným,
tak o trpaslících je tam jen to jak vznikli a pak nějaké zmínky aby se na ně nezapomělo. To mi připadá trochu málo na rasu které se dostala na svět ve stejné době jako elfové...Co myslíš?
ikonka
Předmět: RE(3):[RE:[Silmarillion]] | [253]
Vložil(a): Hela, dne 13.10.03 v 20:07 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Pán prstenů byl jak okno do neznáma a Silmarillion je neznámo samo. Ale asi si jej budu muset znova přečíst, abych mohla diskutovat na této úrovni...
ikonka
Předmět: RE(3):[RE:[Silmarillion]] | [251]
Vložil(a): TERKA:_, dne 13.10.03 v 14:00 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Oh Bože, já jsem fakt úplně mimo mísu
ikonka
Předmět: RE(2):[RE:[Silmarillion]] | [244]
Vložil(a): Aragorn II_Elessar, dne 09.10.03 v 21:35 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
No parada!!! :o)
Tak...cim zacit? Zajimal by me predevsim tvuj nazor na Zabijeni rodnych v Alqualondë... Kamos mi tvrdi, ze vrazdeni zacali de facto Teleri - tim, ze Noldor zacali hazet do more... Co si o tom myslis/myslite?? Ja jsem zasadne proti tomu, pac lode Noldor nepatrili a tudiz nemeli zadne pravo si pro ne jit nasilim...
ikonka
Předmět: RE(1):[RE:[Silmarillion]] | [243]
Vložil(a): Endlife, dne 09.10.03 v 14:18 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Okay, Sillmarilion je moje nejoblíbenější knížka od Tolkiena v tomto případě můžete něco taky říct
ikonka
Předmět: RE:[RE:[Silmarillion]] | [162]
Vložil(a): Fëanáro Curufinwë, dne 29.09.03 v 22:10 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
No tenhle thread byl prvoplanove urcen k diskuzi o Silmu... Ten prvni prispevek byl napsan jen tak z hecu
ikonka
Předmět: RE:[Silmarillion] | [161]
Vložil(a): Endlife, dne 29.09.03 v 22:06 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Sice absolutně nechápu, komu je tento příspěvek určený, ale protentokrát to tu nechám. Protentokrát.
ikonka
Předmět: Silmarillion | [142]
Vložil(a): Fëanáro Curufinwë, dne 29.09.03 v 14:18 | Odpovědět  Vymazat  Upravit
Aiya Noldor! Navalte lodě!!!


KTRONIC